Đurica Ciganović - Mrtva priroda po

Srpski kulturni centar u Istri - Đurica Ciganović - Mrtva priroda po

Srpski kulturni centar u Istri
Petak 15.9.2017
Iz 21:00
Petak 29.9.2017
sve do 0:00
Srpski kulturni centar u Istri
CroatiaPulaMaksimijanova 1252100
Prikaži na mapi
17 učesnik
Pozivamo vas da prisustvujete performansu "Pijavico, dajem krv za petnaest minuta slave" a potom otvorenju izložbe pod nazivom "Mrtva priroda po ..." Đurice Ciganovića.

Galerija SKUC, Maksimijanova 12
Petak 15.09.2017. u 21:00h

Đurica Ciganović umjetnost tretira poput života. Igra se i raste s njim, pušta ga da ide svojim tijekom, pritom ne pokušava utjecati na smjer događaja jer zna da je pred misterioznom i nikad istraženom vječnošću - nemoćan. I tako nakon nekoliko životnih etapa , svjestan svoje volje ka nemoći, (pre)pušta se (pra)iskonskom, animalnom, gotovo rudimentarnom zovu ljudskog bića – stvaralaštvu. U njegovom slučaju to nije iz praznovjerja ili nagona za preživljavanjem već iz osobite potrebe da nauči i ovlada vatrom.A za njega je umjetnost upravo to. Vatra. Strast. U polutami svoje fantastično i ludički dizajnirane pećine prima i fotografski bilježi gola tijela modela koje potom implementira u svojevrsni „sveti“ prostor kao hommage slikarskim idolima poput Kandinskog, Arhipenka, Maljeviča, Warhola etc.. U Ciganovićevom slučaju (čast marljivim i iznimno pedantnim realističnim i neo impresionističkim rješenjima i to uglavnom grafika) gotovo uvijek je riječ o slikarstvu iza slike(Gorgona, Grupa šestorice), o promišljanju intelektualne slobode unutar slikarstva u kontekstu vremena i prostora u kojem stvara(mo). Na određen način Đurica je u potpunoj, fanatičnoj službi umjetnosti od čije se belzebubske šarmantnosti ne bi uspio othrvati čak ni kada bi to na racionalnim nivoima svjesti to čvrsto i odlučio. Posljednji ciklus potvrđuje njegovo promišljanje pozicije žene u društvu te postavlja niz interesantnih pitanja; Što je žena emancipacijom dobila , a što izgubila? Je li umirući Krist bio zapravo žena? Ili je žena istovremena umrla u Kristu?
Autor svjestan težine i bremena svojih prethodnika(Mantegna,Floričić) od umjetnosti ne traži niti želi išta. Vrlo je dobro upućen da umjetnost, kao i filozofija, ne daje odgovore nego postavlja pitanja.

Vedran Šilipetar

Đurica Ciganović rođen je 1957. u Splitu. Bavi se grafikom, slikarstvom, keramikom i performansom. Član udruženja HDLU ISTRE u Puli od 2012. Izlagao na tridesetak samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.
Pop Title
Pop TextPop Button1Pop Button2

Prikaži neke ljubavi.

Dajte nam se sviđa!

Hvala ti.

Kao i svaki želim pomoć puno.

Hvala ti.