Izložba i promocija stripa: Mangelos Vol 1

MSU Zagreb - Izložba i promocija stripa: Mangelos Vol 1

MSU Zagreb
Petak 22.12.2017
Iz 13:00
Četvrtak 4.1.2018
sve do 15:00
MSU Zagreb
CroatiaZagrebAvenija Dubrovnik 1710010
Prikaži na mapi
49 učesnik
Promocija stripa „Mangelos Vol 1“ Ivane Armanini i Marka Goluba i izložba u stalnom postavu MSU-a
MSU, Zbirke u pokretu, petak, 22.12.2017. u 13 sati
Trajanje izložbe: 22.12.2017.-28.1.2018.

Muzej suvremene umjetnosti obilježit će tridesetu godišnjicu smrti Dimitrija Bašičevića Mangelosa promocijom stripa Mangelos Vol 1, nastalog u suradnji strip autorice Ivane Armanini i likovnog kritičara i kustosa, Marka Goluba. Osnovna narativna struktura stripa zasnovana je na nekoliko izvornih Mangelosovih tekstova – Manifestu manifestah, Šidskom manifestu, Bitci za plemenitost (iz nostories) i intervjuu koji je s njim 1982. vodio Mladen Stilinović – no unutar te inicijalno postavljene strukture autori su ugradili i brojne druge biografske i umjetničke reference u kojima se isprepliću stvarnost i fikcija, teorija i umjetnička praksa, dokumentarna građa, interpretacija i mašta. Strip u tom smislu ne funkcionira kao konvencionalna biografska forma, ne prepričava život i umjetnički rad Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ne objašnjava ga niti ga oponaša, nego ulazi u dijalog s njim, prihvaćajući sve njegove kontradikcije i rekreirajući od njegovih fragmenata jedan autentičan imaginarni univerzum.

Album u formi prologa otvara prva epizoda, koja u cjelovitoj verziji donosi Manifest manifestah, poetsko teorijski tekst u kojemu se izjavljuje dolazak mašinske civilizacije i početak jedne nove paradigme mišljenja, a zaključuje ga kratka, poetsko nihilistička forma iz serije nostories, Bitka za plemenitost. Između te dvije kratke epizode razvija se Bašičevićeva biografija, ispričana kroz strukturu Šidskog manifesta, te kroz njegov intervju s Mladenom Stilinovićem, koji, uz Mangelosov govor sada prisutan u dokumentarnoj formi, ukazuje i na njegov odnos s generacijom umjetnika stasalom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Ta se generacija umjetnika formirala u kontekstu Centra za film, fotogafiju i televiziju koji je Bašičević vodio pri Galeriji suvremene umjetnosti.

U stalnom postavu Zbirke u pokretu dijelovi albuma Mangelos Vol 1 postavljaju se uz njegova izvorne radove u sekciji Projekt i sudbina - pokraj radova protokonceptualne grupe Gorgona, čiji je Bašičević bio član, te uz cjelinu koja se bavi EXATom 51, čiji je rad Bašičević kao mladi kritičar podržavao. Stripovskim su sekvencama pridruženi katalozi, pozivnice, plakati i građa iz knjižnice MSU te iz Dokumentacijskog i informacijskog odjela i Arhiva Tošo Dabac. Izložena građa nastoji barem djelomično ukazati i na njegovu kustosku aktivnost - koja se u kasnijem razdoblju nerijetko isprepliće sa umjetničkom - te na sudjelovanje u neformalnim umjetničkim organizacijama poputRadne zajednice umjetnika Podroom. Kroz jezik stripa koji je na granici biografskog te uz pomoć efemerne građe i dokumenata što svjedoče o dijelu njegove kritičarske i kustoske biografije, izložbom se želimo prisjetiti Mangelosa ne samo kao umjetnika i kritičara, već i kao dugogodišnjeg kulturnog radnika koji je ostavio izniman, još uvijek nedovoljno vidljiv trag u Muzeju suvremene umjetnosti, instituciji u kojoj je radio i na likovnoj sceni koju je stvarao.

Dimitrije Bašičević Mangelos (Šid, 14.3. 1921. – Zagreb, 18.12.1987.) bio je likovni kritičar, kustos, pjesnik i vizualni umjetnik. Kao mladi kritičar bio je veliki pobornik apstraktne umjetnosti u Jugoslaviji. Među osnivačima je Galerije primitivne umjetnosti ( danas Muzej naivne umjetnosti) koju je vodio od 1962. do 1964. Kao kustos Galerija grada Zagreba te Galerije suvremene umjetnosti ( danas Muzeja suvremene umjetnosti) vodio je Galeriju Benko Horvat te, do umirovljenja 1981., Centar za film, fotografiju i televiziju.

Strip i izložba ostvareni su uz podršku Grada Zagreba, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Artmentor Fondacije Lucerne.

Zahvale: Ivana Bašičević Anić, Nada Beroš, Branka Stipančić, Darko Šimičić

Prikaži više

Kustosi izložbe: Jasna Jakšić, Tihomir Milovac
Pop Title
Pop TextPop Button1Pop Button2

Prikaži neke ljubavi.

Dajte nam se sviđa!

Hvala ti.

Kao i svaki želim pomoć puno.

Hvala ti.