ZELENGORA 2018

Zelengora, Bosnia and Herzegovina - ZELENGORA 2018

Zelengora, Bosnia and Herzegovina
Petak 10.8.2018
Iz 22:00
Nedjelja 12.8.2018
sve do 12:00
Zelengora, Bosnia and Herzegovina
Bosnia and HerzegovinaZelengora
Prikaži na mapi
20 učesnik
Planinarsko alpinistički klub “SUMMIT” Banja Luka, od 10. do 12.08.2018. godine, organizuje trodnevni izlet na planini Zelengori.

Detalji ****:

Okupljanje je na staroj autobuskoj stanici (iza galerije) 09.08.2018. godine (četvrtak) u 21.45h, odakle je polazak autobusa u 22h. Putujemo preko Sarajeva do Miljevine gdje skrećemo prema Zelengori do sela Vrbnica. Povratak je od Donjih Bara preko Tjentišta, Foče, Sarajeva do Banja Luke gdje stižemo u večernjim satima nedelja na ponedeljak.

I dan - petak 10.08.2018. - Obilazak Crnog, Bijelog i Orlovačkog jezero.
Dolazak u Foču,sastanak sa vodičima. Nastavak **** prema Tjentištu, gdje se sa magistralnog **** 8 km prije Tjentišta odvaja desno za selo Vrbnicu. Po dolasku u mjesto Sremušna luka prepakivanje i spremanje za stazu. Za taj dan planira je da obiđemo Crno jezero (1450 mnv) i Bijelo jezero (1470 mnv). Sa Bijelog jezera staza produžava uz planinsku kosu Kozije strane (2013 mnv), a zatim se preko prevoja Lopata spušta na Orlovačko jezero (1438 mnv). Na Orlovačkom jezeru je planiran kamp za naredna dva dana. Hrana iz ranca, voda 1,5 - 2 litra po osobi.
Staza je srednje težine dužine 14 km.
Visinske razlike :
- uspon – 563 m
- silazak – 575 m

II dan – subota 11.08.2018. - Obilazak Jugovog, Kotlaničkog i Štirinskog jezera.
Ustajanje i doručak. Polazak stazom pored Jugovog jezera (1538 mnv) u pravcu Borovnog brda (1805 mnv). Staza nastavlja u pravcu Kotlaničkog jezera (1531 mnv). Na Kotlaničkom jezeru je pauza od 1:30 h, gdje se možemo i kupati. Sa Kotlaničkog jezera staza produžava u pravcu Štirinskog jezera (1668 mnv). Na pola **** izmedju dva jezera nalazi se nekrpola sa 80 stećaka iz XII vijeka. Od stećaka idemo istom stazom nazad na Orlovačko jezero i tom prilikom posjećujemo Jugovo jezero. Hrana za taj dan na stazi iz ranca. Na stazi nema izvora pa je potrebno ponijeti 2 litra vode.

Prikaži više
Staza je srednje teška i dužine 22 km.
Usponi i silasci :
- uspon - 641 m
- silazak - 641 m

III dan – nedelja 12.08.2018. - Obilazak vrhova Bregoč i Uglješin vrh te jezera Gornje i Donje bare.
Ustajanje i doručak. Spremanje stvari i raspremanje kampa. Polazak sa Orlovačkog jezera prema najvišem vrhu Bregoču (2014 mnv). Staza ide pored starih katuna ispod Stoga (1821 mnv) i produžava na vrh. Po dolasku na vrh,planirana je pauza od pola sata za fotografisanje i odmor. Sa vrha se nastavlja dalje u pravcu katuna na Javorku (1772 mnv) , a sa tog prevoja staza nastavlja na Uglješin vrh (1859 mnv). Na vrhu je pauza od 30 min. Potom nastavljamo spuštanje sa vrha do jezera Gornje bare (1550 mnv) i produžavamo prema jezeru Donje bare (1450 mnv). Na jezeru Donje Bare nas čeka prevoz. Od jezera Donje bare do Tjentišta ima 16 km makadamskog ****.
Staza je teža nego prethodna dva dana sa dužinom od 24 km. Voda takodje u količini od 2 litra .
Usponi i silasci:
- uspon 663 m
- silazak 651 m

Preporuka: Od šumarske kući na Donjim barama, na nekih 20 min nalazi se vidikovac Borić. Predivan pogled na kanjon rijeke Sutjeske planine Maglić, Volujak i Lebršnik. U podnožju ovih planina nalazi se Perućica jedinstvena prašuma Evrope.

Neophodna oprema:

Planinarske cipele (gojzerice), gamašne, ranac od 50l , rezervna presvlaka u autobsu, čeona lampa, rukavice, kapa, hrana za tri dana, pribor za jelo (ko planira da kuha), voda (2-3 litra dnevno), podloška, vreća za spavanje, kabanica, štapovi, krema za sunce, šešir, sunčane naočale.
Ako ne iznajmimo kuću na Orlovačkom jezeru moramo da podignemo kamp i u tom slučaju nosimo i
šatore.

Cijena izleta je

ako iznajmimo planinsku kuću na Orlovačkom jezeru 80KM (za članove kluba 70KM),
ako ne iznajmomo planinsku kuću (šatori) na Orlovačkom jezeru 65KM (za članove kluba 55KM).
U cijenu je uračunat prevoz, (troškovi iznajmljivanja planinske kuće), taksa nacionalnog parka i troškovi organizacije.
Uplate će se prikupljati u srijedu 08.08.2018. u Parku Petra Kočića - Muzički paviljon "Bife Staklenac" od 16 do 17h, broj mjesta je ograničen kapacitetom autobusa a prijave važe po sistemu ko prije izvrši prijavu i uplatu ima prednost.

U slučajevima kada nepovoljne vremenske prilike mogu uticati na izvodljivost ili bezbjednost izleta, datum održavanja može biti pomjeren, odnosno prilagođen obavezama vodiča kao i vremenskim prilikama. U slučaju promjene datuma, vodič izleta je dužan da u što kraćem roku od donijete odluke o tome obavjesti učesnike, pri čemu oni imaju pravo da otkažu svoje učešće, uz refundaciju cijelog uplaćenog iznosa. Otkazivanje učašća od strane učesnika u roku od 24h prije početka izleta smatra se kao učešće na izletu što uključuje uplatu istog, a u slučaju kada je uplata izvšena ne podrazumjeva povrat novca. Svako lice na izletu učestvuje na vlastitu odgovornost, a maloljetna lica mogu učestvovati isključivo u pratnji roditelja, staratelja ili osobe kojoj je roditelj ili staratelj dao pismenu saglasnost za brigu o maloljetnom licu tokom izleta, pri čemu ta osoba preuzima odgovornost za njihovu bezbjednost.

Vodiči za ovu aktivnost:
Miroslav Trivić, PAK "SUMMIT" MB:054
Marko Vranić, PAK „SUMMIT“

Kontakt osoba: Miroslav Trivić
Prijave u inbox ili na telefon +38765664064 (zvati u poslijepodnevnim časovima)

Facebook profil Miroslav Trivić:


Facebook profil PAK SUMMIT Banja Luka:


ZELENGORA
Zelengora je planina u Bosni i Hercegovini, koja se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Sutjeska. Poznata je po velikom broju ledenjačkih jezera,Crno i Bijelo Kotlaničko,Orlovačko, Štirinsko, Jugovo,Donje Bare,Gornje Bare i druga. Najveći vrh Zelengore je Bregoč ( 2014 mnv ), a pored njega se nalazi još desetak vrhova sa oko 2000 mnv. Zelengora obiluje bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta, u čemu prednjači Perućica, jedina preostala prašuma Evrope.
Pop Title
Pop TextPop Button1Pop Button2

Prikaži neke ljubavi.

Dajte nam se sviđa!

Hvala ti.

Kao i svaki želim pomoć puno.

Hvala ti.